2015-12-07 10:24:54 KEMIJA I HRANA + video U petak, 4. prosinca 2015. godine, održana je radionica pod nazivom Kemija i hrana. Cilj radionice je poticanje radoznalosti i istraživačkog duha, razvoj motoričkih i spoznajnih sposobnosti učenika, opažanje, mišljenje i zaključivanje. Želja nam je potaknuti učenike da pomnije promatraju svijet oko sebe i da shvate koliko tu „kompliciranu i čudnu“ kemiju zapravo susreću svaki dan u svojoj najbližoj okolini. Te su kemijske promjene ekološki prihvatljive i bezopasne za demonstraciju. U projektu su sudjelovali učenici sedmih i osmih razreda. Tijekom izvođenja pokusa kuhinja postaje laboratorij; kemikalije su tvari koje nalazimo na policama i u hladnjaku (mlijeko, povrće, sol, ocat, šećer, soda bikarbona, Coca-Cola, cimet, limun...), a laboratorijsko posuđe zamjenjujemo kuhinjskim. Korištenjem takvih kemijskih pokusa na lagan se i jeftin, učenicima atraktivan način, mogu prikazati osnovni kemijski zakoni. U kuhinji se može pokazati mnogo toga: koje su tvari kisele, a koje lužnate, procesi osmoze i difuzije, površinska napetost vode, posebnosti plina ugljikova (IV) oksida koji je sastavni dio namirnica koje koristimo u svakodnevnom životu.
Radionica se sastojala od šest pokusa: Promijenimo boju cvijeta
Koordinatorice radionice bile su učiteljice kemije i biologije Marina Brblić i Julijana Madaj Prpić. |
Osnovna škola "Dobriša Cesarić" Požega |